Składniki:
ciasto:
500 g mąki
1 jajko
125 ml letniej wody
sól
farsz:*
10 dag grzybów suszonych
2-3 cebule
2 łyżki masła
1 łyżeczka oleju
2 jaja
Przesiewamy mąkę na stolnicę. Dodajemy sól, jajko i wyrabiamy wlewając powoli wodę. Ciasto musi być elastyczne. Nakrywamy i odstawiamy na 15 min.
Grzyby (prawdziwki) gotujemy do miękkości. Studzimy i siekamy. Cebule kroimy drobno i dusimy na maśle. Wrzucamy posiekane grzyby, dodajemy jajko, przyprawy i dobrze mieszamy.
Wałkujemy ciasto. Wycinamy kwadraty, nakładamy farsz, sklejamy po przekątnej, a następnie dwa rogi razem.
Uszka możemy przygotować wcześniej i zamrozić. Układamy je w odstępach na deseczkach oprószonych mąką i zamrażamy. Po około godzinie zamrożone uszka można wsypać do foliowego woreczka jak kamyki, nie ryzykując, że się posklejają.
Podajemy z barszczem czerwonym.
Pycha!
*farsz równie dobrze można zrobić z pieczarek, jednak nie będzie miał tego samego aromatu. Pieczarki można ewentualnie wymieszać z suszonymi prawdziwkami.
Grzyby (prawdziwki) gotujemy do miękkości. Studzimy i siekamy. Cebule kroimy drobno i dusimy na maśle. Wrzucamy posiekane grzyby, dodajemy jajko, przyprawy i dobrze mieszamy.
Wałkujemy ciasto. Wycinamy kwadraty, nakładamy farsz, sklejamy po przekątnej, a następnie dwa rogi razem.
Uszka możemy przygotować wcześniej i zamrozić. Układamy je w odstępach na deseczkach oprószonych mąką i zamrażamy. Po około godzinie zamrożone uszka można wsypać do foliowego woreczka jak kamyki, nie ryzykując, że się posklejają.
Podajemy z barszczem czerwonym.
Pycha!
*farsz równie dobrze można zrobić z pieczarek, jednak nie będzie miał tego samego aromatu. Pieczarki można ewentualnie wymieszać z suszonymi prawdziwkami.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz