Składniki:
1 szklanka pszenicy
1 szklanka maku
1 szklanka mleka
1/2 szklanki cukru (trzcinowego)
1/2 szklanki miodu
orzechy laskowe
orzechy włoskie
migdały
figi
daktyle
suszone śliwki
rodzynki sułtańskie
kandyzowana skórka pomarańczowa i/lub cytrynowa
cynamon
Pszenicę trzeba namoczyć na noc, a rano ugotować do miękkości. Profesjonalne książki kucharskie radzą, żeby zmieniać wodę trzy razy podczas gotowania - jak zmieniałam po raz trzeci, to pszenica była już w zasadzie miękka.
Mak płuczemy, zalewamy gorącym mlekiem, gotujemy na małym ogniu, mielimy w maszynce do mięsa (używam malaksera). Dodajemy do odcedzonej pszenicy, mieszamy.
Pozostałe składniki siekamy i dodajemy do masy. Dodajemy cukier i miód, wszystko dokładnie mieszamy i wstawiamy do lodówki.
W zeszłym roku dodałam do kutii świeżego imbiru - świetnie się komponuje, polecam!
Kutię podajemy w małych miseczkach, bo nie da się zjeść więcej niż kilka łyżeczek.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz