Ciasto:
50 g masła
250 g mąki
3,5 g suszonych drożdży
125 ml mleka
60 g cukru
2 jajka
szczypta soli
Masa makowa:
500 g maku
250 g cukru
100 g rodzynków
50 g orzechów włoskich, posiekanych
1 łyżka miodu
olejek migdałowy
cynamon
1 łyżka miękkiego masła
kandyzowana skórka pomarańczowa
2 białka
Mąkę przesiewamy, dodajemy drożdże, sól i cukier. Masło rozpuszczamy w ciepłym mleku, studzimy i wlewamy do miski z mąką. Dodajemy jajka. Mieszamy, wyrabiamy około 5 minut. Gładką masę odstawiamy na minimum 1/2 godziny.
Mak parzymy w 500 ml wrzącej wody, studzimy i mielimy dwa razy. Dodajemy pozostałe składniki, delikatnie mieszamy z ubitymi białkami.
Ciasto wykładamy na wysypany mąką stolnicę, podsypujemy mąką i zagniatamy. Dzielimy na dwie części, wałkujemy. Ciasto musi mieć kształt prostokąta, który smarujemy masą makową i zawijamy. Wierzch smarujemy rozbełtanym żółtkiem. Pieczemy w podłóżnych blaszkach lub zawinięty w pergamin 30-40 minut.
Smacznego!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz