piątek, 18 grudnia 2009

Barszcz wigilijny

wersja szybka ze świeżych buraków
Składniki:
1 kg buraków
3-4 duże cebule
wywar warzywny
suszone grzyby
4-5 ząbków czosnku
sok z 1 cytryny
majeranek, sól, pieprz, szczypta cukru


Bardzo łatwy przepis na czysty, postny barszcz, dla tych, którzy nie maja czasu robić zakwasu (albo po prostu nie wiedzą jak).

Obrane buraki kroimy w plastry i wrzucamy do gotowego wywaru (wywar został z gotowania jarzyn na sałatkę jarzynową, tzw. peronówkę). Dodajemy cebule pokrojone w ćwiartki, namoczone grzyby razem z wodą z moczenia i wyciśnięty czosnek. Gotujemy do zmięknięcia buraków, a potem jeszcze trochę: polecam po prostu próbować, czy barszcz jest już wystarczająco mocny. Wyławiamy szumki, jeśli się pojawią. Na koniec odcedzamy buraki i cebulę, dodajemy sok z cytryny i przyprawy. Jeśli dla kogoś jest za kwaśny, można dodać mniej soku z cytryny, a więcej cukru.

Podajemy tradycyjnie z własnoręcznie zrobionymi uszkami.

Wersję codzienną tego barszczu można zrobić na wywarze mięsnym i też będzie dobry! Podawać można również z krokietami, pasztecikami lub z pokrojonym w kostkę jajkiem. Czasem podaje się go nawet z ziemniakami.


Naprawdę dobry!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz