czwartek, 17 grudnia 2009

Świąteczne kruche ciasteczka



Składniki:
50 dag mąki
20 dag cukru pudru
30 dag masła lub margaryny
4 żółtka
szczypta soli
1 torebka cukru waniliowego


Masło siekamy z przesianą mąką. Dodajemy cukier puder, cukier waniliowy, żółtka, szczyptę soli i zagniatamy ciasto. Formujemy je w kulę, zawijamy w folię, i wkładamy na pół godziny do zamrażalnika (ewentualnie na dłużej pod zamrażalnik).
Ciasto wyjmujemy, wałkujemy do grubości ok 3 mm. Foremkami wycinamy ciastka. Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni. Płaską blachę wykładamy papierem do pieczenia, układamy ciastka niezbyt blisko siebie, wierzch posypujemy dowolnie: grubym cukrem, cynamonem, wiórkami kokosowymi, kolorową lub czekoladową posypką.
Pieczemy 10 - 15 minut do zrumienienia (ale nie dłużej, bo się szybko przypalają.


Przepyszne! I znikają baardzo szybko!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz