wtorek, 1 grudnia 2009

Cullen skink

gotujemy po szkocku czyli z menu na dzien Sw Andrzeja

Skladniki:
2 ziemniaki
1/4 kostki masla
1 duza cebula
2 – 3 lyzki maki
250 g wedzonego lupacza bez skory (po angielsku haddock, w oryginalnym przepisie Finnan Haddie, czyli lupacz z Findon kolo Aberdeen)
1 lisc laurowy
750 ml mleka
50 – 100 ml bulionu
sol i pieprz, ew. sok z cytryny

Ziemniaki obieramy i gotujemy okolo 15 minut, odcedzamy i kroimy w kostke.. Lupacza obieramy ze skory (jesli nie jest obrany) i usuwamy osci, a nastepnie dzielimy na kawalki. W rondlu topimy maslo i szklimy na nim pokrojona w kostke cebule. Dodajemy maki, dobrze mieszamy, smazymy jeszcze chwile. Zalewamy czecia mleka, dodajemy rybe i ziemniaki.Dodajemy reszte mleka i gotujemy okolo 10 minut. Dodajemy bulionu (dodalam po prostu kostke rosolowa rozpuszczona w szklance goracej wody). Mieszamy, przyprawiamy do smaku.

Przepyszne!

Zrodlo

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz