zwana złośliwie peronówką
Składniki:
3-4 marchewki
2 pietruszki
mały seler
3 ziemniaki ugotowane w mundurkach
3 ogórki kiszone
3 jajka ugotowane na twardo
puszka zielonego groszku
2 jabłka obrane ze skórki
majonez, musztarda, sól, pieprz
Odmian tej sałatki jest tyle, ile gopodyń, niektórzy dorzucają kiełbasę, słyszałam o śledziu i o żółtym serze. Moja sałatka jarzynowa jest w zasadzie klasyczna.
Jarzyn zwykle używam do ugotowania wywaru, z którego robię zupę (na Boze Narodzenie używam go do grzybowej lub barszczu). Gotujemy je z listkiem laurowym, zielem angielskim i kostką warzywną. Ugotowane studzimy i kroimy w kostkę. Podobnie kroimy obrane ziemniaki, jajka, ogórki i jabłka. Wszystko mieszamy, dodajemy groszek, majonez, łyżeczkę musztardy i przyprawy do smaku.
Niezła!
odrobina chrzanu bardzo wypelnia smak.
OdpowiedzUsuń