Gotował, fotografował i przepis dyktował Buhaj
Składniki:
mała główka białej kapusty (idealnie młodej)
słoik kapusty kiszonej (najlepiej z kminkiem i marchewką)
300 g boczku wędzonego
300 g kiełbasy
300 g wołowiny
1-2 duże cebule
listek laurowy, ziele angielskie, jałowiec
10 suszonych śliwek
kilka suszonych grzybków
Świeżą kapustę poszatkować i udusić. Osobno poddusić kiszoną (pół godziny). Cebulę i mięso podsmażyć (każde osobno). Kapusty i mięso wrzucic do jednego garnka, dodać pokruszone grzyby, pokrojone śliwki, jałowiec, ziele angielskie i listek laurowy. Dusić na małym ogniu przynajmniej godzinę. Odstawic na parę godzin i znowu poddusić. Najlepszy jest trzeciego dnia!
Można dolać wina, zamiast wołowiny można dać dziczyzny (klasycznie).
Smacznego!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz