wtorek, 8 grudnia 2009

Kapusniak


Skladniki:
20 dkg ziemniakow
30 dkg kiszonej kapusty
5 dkg boczku wedzonego
5 dkg cebuli
1 zabek czosnku
1 kostka rosolowa
lisc laurowy,sol, pieprz

Boczek i cebule kroimy w kostkę, rumienimy na duzej patelni, dodajemy pokrojona kiszona kapuste i dusimy pod przykryciem 10 minut czesto mieszajac.
Kostke rosolowa wrzucamy do wody z listkiem bobkowym, wycisnietym zabkiem czosnku i przyprawami, gotujemy.
Ziemniaki obieramy, kroimy w osemki, wrzucamy do wrzacego wywaru i gotujemy przez 10 minut. Nastepnie dodajemy do nich kapuste z boczkiem i cebula, gotujemy jeszcze około 5 minut.
Kminek plywajacy w mojej zupie jest z kapusty, ktora byla w wersji z kminkiem i marchewka - jesli macie wersje bez niczego, to polecam i kminek i marchewke starta na tarce jarzynowej dodac do zupy.

Smacznego!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz