poniedziałek, 31 sierpnia 2009

Racuchy z cukinia

Składniki:
2 i 1/2 szklanki maki
dwa jajka
1 i 1/2 szklanki mleka
3 dag swiezych drozdzy lub saszetka suchych
2 cukinie
sol, galka muszkatolowa


Jest to wariacja przepisu na slodkie racuchy, ale wyszly tak pyszne, ze na pewno wlacze je do swojego kuchennego repertuaru.

Do letniego mleka wrzucic pokruszone drozdze. Dodac jajka, make, pokrojone w kostke cukinie. Przyprawic sola i galka muszkatolowa. Wyrobic ciasto i odstawic do wyrosniecia na pol godziny.
Racuchy smazyc na rozgrzanym oleju z obu stron. Odsaczyc na papierze.

Podawac z dowolnym sosem jogurtowym. Na zdjeciu z sosem czosnkowo-koperkowym, na ktory przepis mozna znalezc tu oraz duszonymi kurkami.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz