wtorek, 19 maja 2009

Nalesniki z lososiem i sosem czosnkowo-koperkowym

Skladniki:
Nalesniki:
2 szklanki mleka
2 jajka
maka
sol



Nadzienie:
2 opakowania serka Philadelphia
2 puszki lososia (w dowolnej zalewie)
koperek
lyzka soku z cytryny/limonki

Sos
szklanka jogurtu naturalnego
2 zabki czosnku
koperek
bialy pieprz
lyzka majonezu

Mam kilka przepisow, ktore skomponowaly mi sie przez przypadek, ale tak nam posmakowaly, ze weszly na stale do naszego menu. Jak chocby ponizszy.

Mialam kilka puszek lososia i brak pomyslu, co z nimi zrobic.
Usmazylam wiec nalesniki (zawsze robie ciasto na oko, zamiast mleka mozna wlac szklanke wody mineralnej - wyjda bardziej puchate, polecam doprawienie, np. galka muszkatolowa - sa aromatyczniejsze).

Zmiksowalam serki z lososiem (jeden byl w sosie pomidorowym), dodalam lyzke soku z limonki i kilka galazek posiekanego koperku. Nalesniki posmarowalam tym wlasnie nadzieniem i zwinelam w ruloniki. Podalam na cieplo polane sosem.

Sos przygotowalam mieszajac szklanke jogurtu z dwoma wycisnietymi zabkami czosnku, lyzka majonezu i posiekana reszta natki koperku. Przyprawilam bialym pieprzem.
Do nalesnikow podalam jako przystawke salatke z pora z jablkiem i jajkiem.

Nadspodziewanie dobre!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz