poniedziałek, 10 sierpnia 2009

Salatka z groszku i pieczarek

Składniki
1 puszka zielonego groszku,
7-8 małych pieczarek,
1 duże,
winne jabłko z czerwoną skórką,
sok z połowy cytryny,
20 dkg ostrego żółtego sera,
2 kopiaste łyżki rodzynek,
1 łyżka posiekanej natki pietruszki,
pół szklanki majonezu,
pół szklanki jogurtu naturalnego,
sól,
pieprz,
szczypta cukru,
łyżeczka musztardy francuskiej.

Groszek odsączyć, pieczarki umyć, poszatkować na cieniutkie plasterki i skropić sokiem z cytryny, żeby nie ściemniały. Ser i jabłko (nie obierać!) pokroić w kostkę - jabłko również skropić cytryną. Rodzynki namoczyć na 15 minut w ciepłej wodzie, dokładnie osączyć. Wszystkie składniki sałatki wymieszać dokładnie, doprawić solą i pieprzem. Majonez wymieszać z jogurtem i musztardą, doprawić solą, pieprzem i cukrem. Sałatkę polać majonezem, jeszcze raz wymieszać.

Zamiast kanapki do pracy!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz