sobota, 23 stycznia 2010

Sałatka Waldorf

Składniki:
2 małe jabłka
sok z 1/2 cytryny
1/2 średniego selera korzeniowego
1/2 filiżanki rodzynek
świeżo zmielony czarny pieprz, szczypta mielonego cynamonu, sól
rukola
majonez
10 połówek orzechów włoskich

Jabłka obrać, pokroić w kostkę, wymieszać z sokiem z cytryny, aby nie zbrązowiało.Selera obrać i włożyć na minutę do wrzącej wody. Wyjąć i pokroić w cienkie słupki, i dodać do jabłka. Ewentualnie jabłko i selera można po prostu utrzeć na tarce jarzynowej. Do wrzącej wody włożyć rodzynki i odstawić na 3 minuty. Odcedzić i dodać do warzyw. Dodać świeżo zmielony pieprz i cynamon.Dodać rukolę, majonez i grubo posiekane orzechy. Posolić i wymieszać.


W mojej wersji zamiast rukoli używam grubego szczypioru lub dowolnej sałaty (rokietka lub mieszanka sałat).


Polecam!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz