wtorek, 6 października 2009

Placki ziemniaczane z sosem grzybowym

Skladniki:
1 kg ziemniakow
2 duze cebule
2 jajka
maka
sol, pieprz
olej do smazenia

Sos:
1 kg pieczarek
cebula
smietana/jogurt naturalny

Ziemniaki i cebule obieramy i ucieramy na tarce z grubymi oczkami. Dodajemy jajka i make do uzyskania w miare (ale nie za bardzo) gestego ciasta. Przyprawiamy i smazymy na oleju - jak kto woli, albo jeden duzy placek na cala patelnie, albo kilka malych.

Sos: cebule i pieczarki kroimy w kostke, wrzucamy na patelnie i dusimy do zmiekniecia. Zabielamy smietana, przyprawiamy do smaku.

Placki podajemy polane sosem, z surowka - mnie bardzo pasuja do tego ogorki kiszone, ewentualnie cos lekkiego z salata.

Pychota!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz