niedziela, 11 października 2009

Kalmary w ciescie z sosem pomidorowym

Tym razem gotowal Buhaj, ale z glowy, wiec przepis tez z glowy

Skladniki:
opakowanie mrozonych kalmarow, najlepiej sprawionych i pocietych
jajko
maka
przyprawa do ryb
sok z cytryny

Sos:
pol szklanki majonezu
pol szklanki keczupu
pol startej cebuli
swiezo zmielony pieprz

Jesli kalmary sa juz gotowe, skrapiamy je z sokiem z cytryny, przyprawiamy i odstawiamy na 15 minut. Jesli nie sa, to dobrze je najpierw troche podgotowac, w wodzie z sola, czosnkiem i cytryna.

Krazki kalmarow maczamy w ciescie nalesnikowym i smazymy na oleju.

Majonez mieszamy z keczupem i starta cebula (jesli utrzemy ja na tarce z malymi oczkami, to wyjdzie nam cebulowa pulpa, ktora rozmiesza sie dobrze z reszta skladnikow), doprawiamy do smaku.

Podajemy z ryzem i surowka, polane sosem. Na zdjeciu kolorowy ryz wedlug wariacji przepisu dla Buhaja i surowka z tartej marchewki.

Niebo w gebie!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz