Tym razem gotowal Buhaj, ale z glowy, wiec przepis tez z glowy
Skladniki:
opakowanie mrozonych kalmarow, najlepiej sprawionych i pocietych
jajko
maka
przyprawa do ryb
sok z cytryny
Sos:
pol szklanki majonezu
pol szklanki keczupu
pol startej cebuli
swiezo zmielony pieprz
Jesli kalmary sa juz gotowe, skrapiamy je z sokiem z cytryny, przyprawiamy i odstawiamy na 15 minut. Jesli nie sa, to dobrze je najpierw troche podgotowac, w wodzie z sola, czosnkiem i cytryna.
Krazki kalmarow maczamy w ciescie nalesnikowym i smazymy na oleju.
Majonez mieszamy z keczupem i starta cebula (jesli utrzemy ja na tarce z malymi oczkami, to wyjdzie nam cebulowa pulpa, ktora rozmiesza sie dobrze z reszta skladnikow), doprawiamy do smaku.
Podajemy z ryzem i surowka, polane sosem. Na zdjeciu kolorowy ryz wedlug wariacji przepisu dla Buhaja i surowka z tartej marchewki.
Niebo w gebie!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz