Skladniki:
kalafior
2 szklanki platków kukurydzianych
cebula
3 lyzki maki
lyzeczka bulki tartej
2 lyzki koncentratu pomidorowego
2 jajka
oregano, sól, pieprz
Kalafiora (a w zasadzie dwa male) ugotowalam na miekko i zmiksowalam.
Cebule pokroilam w kostke i przesmazylam na masle, wrzucilam do pasty kalafiorowej. Do masy dodalam jajka, make, bulke tarta i koncentrat pomidorowy. Przyprawilam do smaku (jak to ja: dodalam jeszcze galki muszkatolowej i mielonego ziela angielskiego).
Platki kukurydziane rozgniotlam tluczkiem do miesa. Z masy uformowalam nieduze kotleciki, obtoczylam w platkach kukurydzianych i usmazylam z obu stron na zloty kolor.
Podalam z kluskami slaskimi, sosem czosnkowo-szczypiorkowym i salatka z rokietki.
Sos czosnkowo-szczypiorkowy to odmiana sosu, ktorego stale uzywam (jogurt naturalny, lyzka majonezu, wycisniety czosnek), zamiast koperku wrzucilam szczypiorek. Czasem dodaje tez innych ziol, niekoniecznie swiezych, na przyklad miety albo ziol prowansalskich.
Zrodlo
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz