poniedziałek, 1 czerwca 2009

Mielone z warzywami

Składniki:
0,5 kg mielonego mięsa (w wersji wegetariańskiej kostka sojowa)
2-3 cebule
2-3 strąki kolorowej papryki
2 marchewki
1 pietruszka
ząbek czosnku
sól, pieprz
panierka: jajko, bułka tarta

Kotlety mielone szybko mi się nudzą. Dla urozmaicenia dorzucam do nich składniki, które mi zalegają w lodówce. A to resztkę tartego żółtego sera. A to jakieś obsychające warzywo. A to pokruszona fetę. Jak człowiek mieszka na Wyspach i jest zewsząd bombardowany kuchnią indyjską, to mu różne rzeczy przychodzą do głowy. Imbir na przykład, świeży. Mięso trzymam wtedy przez noc posypane curry lub inną indyjską przyprawą.

Na zdjęciu kotlety według banalnie prostego przepisu. Mięso (lub w wersji wegetariańskiej - kostkę sojową) doprawiam np. gotową mieszanką do mięsa mielonego. Może być inna - co kto lubi. Wyciskam ząbek czosnku i dorzucam. Podsmażam na szklisto cebule i mieszam z mięsem. Warzywa ucieram na tarce jarzynowej (marchewka, pietruszka) i kroję w kostkę (papryka) Wszystko mieszam. Można dorzucić trochę utartego żółtego sera lub pokruszoną fetę. Wbijam jajko i wszystko dokładnie mieszam (ręką). Potem formuję kotlety i panieruję w jajku i bułce. Smażę na oleju aż zbrązowieja.

Podawać można z dowolną surówką; na zdjęciu dość tradycyjnie z puree ziemniaczanym i kiszoną kapustą (nietradycyjna jest salsa na wierzchu).

Smacznego!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz