środa, 24 czerwca 2009

Szaszłyki

Składniki:
mięso pokrojone w kostkę
boczek
cebula
kolorowe papryki
bakłażany, kabaczki, patisony, cukinie


Danie proste jak parasol, jeśli jesteście w stanie wytrzymać zapachy dochodzące z kuchni przez godzinę lub więcej. Danie polecane na grilla. Można również zrobić szaszłyki wegetariańskie, które niczym nie ustępują mięsnym.
Najprostsze szaszłyki robimy z : pokrojonego w kostkę mięsa (tradycyjnie baranina, ale ja robię drobiowe, bo się szybciej pieką, mięso przygotowuję wcześniej, kroję i smaruję jakąś przyprawą, może być gotowa mieszanka, lub sól, pieprz, papryka i wyciśnięty czosnek), pokrojonego w kostkę boczku (jak mam bekon w plastrach, to kroję na paski i zawijam), pokrojonych w kostkę cebuli i papryki. Składniki kolejno nadziewam na patyki, wkładam do piekarnika i piekę. Co jakiś czas obracam.
Dodatkowo do szaszłyków świetnie się sprawdzają: kabaczki, cukinie, bakłażany, patisony pokrojone w kostkę. Można ich użyć zamiast mięsa i boczku do zrobienia rozpływających się w ustach szaszłyków wegetariańskich. Można je przed nadzianiem na patyk posmarować sosem z oliwy z oliwek, ziół prowansalskich, wyciśniętego ząbku czosnku i jakiejś mieszanki przypraw - sól ziołowa nieźle się sprawdzi. Ponieważ osobiście jestem mięsna, to do dan wegetariańskich często dodaje po prostu mieszanek do mies. Do szaszłyków wegetariańskich można zatem dodać po prostu przyprawy do grilla.

Pychotka!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz