Składniki
2 pęczki botwinki
2 duże buraki
2 pęczki rzodkiewek
2-3 zielone duże ogórki
pęczek szczypiorku
pęczek koperku
kefir/zsiadłe mleko/jogurt naturalny/kwaśna śmietana
sól, pieprz
4-5 jajek ugotowanych na twardo
Buraki i botwinkę obrać i opłukać, liście opłukać i dość drobno pokroić. Zalać wodą i gotować do miękkości. Drobno pokroić rzodkiewki, koperek i szczypiorek, buraki i ogórki zetrzeć na tarce z dużymi oczkami. Wszystko wymieszać, zalać mlekiem bądź kefirem, można dodać łyżkę śmietany/jogurtu, dobrze wymieszać, doprawić do smaku solą i odrobiną pierzu. Jajka pokroić w ósemki i dołożyć do zupy.
Chłodnik dobrze schłodzić - najlepszy jest następnego dnia.
Smacznego!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz