czwartek, 18 czerwca 2009

Tiramisu

Składniki:
2 opakowania serka mascarpone (po 500 g)
kieliszek likieru Amaretto
kakao
paczka biszkoptów, najlepsze są twarde włoskie z amaretto
cukier waniliowy
1/2 szklanki cukru
mocna kawa
żelatyna

To absolutnie nie jest tradycyjny przepis, ale taki, do którego doszłam metodą prób i błędów i takie tiramisu mi najbardziej smakuje. Mascarpone mieszam z cukrem, cukrem waniliowym i likierem. Żelatynę (trochę mniej niż na 1/2 litra płynu) rozpuszczam według przepisu i dodaje do serka, dobrze mieszam. Biszkopty maczam w kawie i układam na dnie blachy. Przykrywam warstwa serka, który następnie posypuje kakaem (nie używam czekolady w proszku, bo nie o to chodzi). Do posypania używam małego sitka, żeby się równo rozprowadziło Następnie kładę druga warstwę biszkoptów moczonych w kawie i druga warstwę serka oraz kakao. Wstawiam na 2-3 godziny do lodówki. Kroje w kwadraty i podaje.

Pycha!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz