Składniki:
300 g mąki
250 g masła
400 g cukru pudru
3 żółtka
800 g twarogu
4 jajka
100 ml śmietany
3 łyżki mąki ziemniaczanej
sól
skórka pomarańczowa (ewentualnie rodzynki)
cukier waniliowy
Według takiego przepisu sernik piekła moja babcia. Nie zawsze robię go na kruchym spodzie, bez spodu też jest zupełnie dobry. Wierzch można posmarować rozbełtanym żółtkiem, polewą czekoladową lub konfiturą.
200 g masła posiekać z mąką wymieszaną ze 100 g cukru pudru i szczyptą soli. Dodać 2 żółtka, zagnieść ciasto. Odstawić do lodówki na 30 minut. Rozwałkować, wyłożyć dno blachy, nakłuć widelcem i piec 10 minut w temperaturze 200 stopni.
Ser zemleć 2 razy (robię do w mikserze), utrzeć z masłem, śmietaną i mąką kartoflaną. 4 żółtka utrzeć z 300 g cukru pudru i cukrem waniliowym. Dodawać małymi porcjami ser, stale mieszając.
Białka ubić na sztywną pianę, dodać do masy serowej razem ze skórką pomarańczową i delikatnie wymieszać. Wyłożyć na podpieczony spód.
Piec godzinę w 180 stopniach.
Pycha!
Mniam!
OdpowiedzUsuń