środa, 3 lutego 2010

Salatka grecka

Skladniki:
2-3 srednie pomidory
ogorek wezowy
2 srednie cebule
czarne oliwki
ser feta (kostka)
ewentualnie: czerwona/zielona papryka
salata lodowa




Sos:
oliwa z oliwek
3 zabki czosnku (wycisniete)
swiezo zmielony czarny pieprz
kropla soku z cytryny
oregano

Salatke grecka lubimy bardzo i robimy na wiecej niz jeden sposob - w zaleznosci od tego, co mamy w lodowce. Czasem zamiast czarnych oliwek mamy zielone, a czasem zamiast sera feta jakis podobny ser z tureckiego sklepu.
Pomidory i ogorka kroimy w kostke (mozna pomidora w osemki, ogorka w plasterki). Cebule kroimy w piorka. Ser kroimy w kostke. Oliwki kroimy na pol, lub na cwiartki, albo wrzucamy w calosci. Jesli dodajemy papryke, to kroimy w paski, salate drzemy na kawalki.
Skladniki mieszamy. Do oliwy z oliwek (pare lyzek) wrzucamy przyprawy oraz czosnek, mieszamy, zalewamy salatke i jeszcze raz mieszamy.

Miesiac bez salatki greckiej jest miesiacem straconym!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz