Skladniki:
srednia cebula
4 zabki czosnku
3 cm kawalek swiezego imbiru
po pol lyzeczki kurkumy, mielonego kminu rzymskiego i mielonej kolendry
5 lyzek przecieru pomidorowego
lyzka pasty kokosowej
Cebule kroimy w piorka i podsmazamy na oliwe z dodatkiem wycisnietego czosnku. Dodajemy posiekany (albo drobno starty) imbir. Gotujemy na malym ogniu przez 15 minut mieszajac, zeby sie nie przypalilo (ani nie zbrazowilo). Dodajemy przyprawy i gotujemy jeszcze 5 minut. Zdejmujemy z ognia i paste rozdrabniamy blenderem. Nastepnie dodajemy przecier pomidorowy i paste kokosowa. Stawiamy na minimalnym ogniu i gotujemy jeszcze pol godziny, co jakis czas mieszajac.
Na zdjeciu podany z makaronem ryzowym i pokrojonym w kostke i usmazonym kurczakiem.
Niebo w gebie!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz