sobota, 15 maja 2010

Zupa szpinakowa z krewetkami

Skladniki:
pol cebuli
300 g swiezego lub mrozonego szpinaku
1 l wywaru
1 lyzka tartego zoltego sera
mrozone krewetki
gotowane jajko
zabek czosnku

Cebule kroimy w piorka i smazymy na patelni. Dodajemy poszatkowany szpinak i wycisniety zabek czosnku. Jak zmieknie dorzucamy ser zolty. Nastepnie szpinak wrzucamy do gotowego wywaru i gotujemy chwile na malym ogniu. Mozna zmiksowac. Krewetki smazymy na patelni, mozna dodac kapke sosu sojowego, lub wycisniety zabek czosnku. Dodajemy do zupy. Podajemy z ugotowanym jajkiem pokrojonym w cwiartki.

Ewentualnie do wywaru mozna dodac kieliszek bialego wina.

Naprawde niezle.

Mozna jesc w pierwszej fazie diety South Beach, z tym, ze wtedy zamiast wywaru uzywamy po prostu wody wzbogaconej lisciem laurowym i przyprawami.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz