wtorek, 7 lipca 2009

Racuchy z jablkami

Składniki
2 i 1/2 szklanki mąki
dwa jajka
1 i 1/2 szklanki mleka
dwie łyżki cukru
3 dag świeżych drożdży lub saszetka suchych
trzy jabłka
cynamon, sol, olej do smażenia

Do letniego mleka wrzucam pokruszone drożdże i cukier. Dodaje jajka, mąkę, pokrojone w drobną kostkę jabłka. Mieszam, az ciasto bedzie dobrze wyrobione i odstawiam w ciepłe miejsce do wyrośnięcia (pol godziny w zupelnosci wystarczy).
Racuchy smaże na rozgrzanym oleju z obu stron. Odsaczam na papierze. Podaje posypane cukrem pudrem, badz tak jak na zdjeciu: z sosem serowym i truskawkowym.

Sos serowy to po prostu twarog zmieszany z jogurtem naturalnym i cukrem waniliowym, a truskwawkowy robie ze zmiksowanym truskawek, jogurtu i lyzeczki cukru. W wersji luksusowej do truskawek dodaje kapke likieru.

Przepyszne!

1 komentarz:

  1. - Witaj Kasiu, uwielbiam te racuchy, wypróbuję zaraz Twój przepis...........

    - Pozdrawiam serdecznie i dzięki za przepis....:)

    OdpowiedzUsuń