Skladniki:
Ciasto:
kilogram ziemniaków
mąka ziemniaczana
2 jajka
sól
Nadzienie z mięsa:
50 dag mięsa
warzywa
cebula
sól, pieprz
jajko
Nadzienie z kapusty z grzybami:
50 dag kiszonej + swiezej kapusty
20 dag suszonych grzybow
sól, pieprz, oliwa
Ziemniaki gotuje, przepuszczam przez praske. Dodaje czwarta czesc mąki ziemniaczanej (osobiscie robie to tak: wrzucam ziemniaki do miski, wyrownuje i reka wybieram cwiartke, wyrownuje, wsypuje make). Wbijam2 jajka, sole i zagniatam gładkie ciasto. Urywam po kawałku, rozpłaszczam na dłoni, na środku kłade porcję nadzienia i formuje kule. Gotuje je w osolonej, wrzącej wodzie przez około 5 minut od wypłynięcia.
Nadzienie z mięsa:
Mięso (mielone) gotuje z poszatkowana włoszczyzną (marchewką, pieruszka, selerem, porem). Odcedzam na sitku, dodaje podsmażoną na złoto cebulkę, przyprawiam solą i pieprzem. Miksuje, jesli jest taka potrzeba. Mozna ugotowac mieso w kawalku, a potem zmielic razem z warzywami.
Nadzienie z kapusty:
Szatkuje kapuste swieza oraz kiszona, wrzucam na patelnie i dodaje drobno pokrojone grzyby oraz pieprz do smaku. Dusze do zmiekniecia kapusty swiezej i nabrania koloru bigosu.
Inne nadzienia: serowe (na slodko lub slono), szpinakowe, owocowe (truskawki, sliwki, wisnie) - inwencja wlasna wskazana.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz