wtorek, 15 maja 2007

Fasolka po brytyjsku

Skladniki:
2 puszki gotowanej fasoli w sosie pomidorowym (baked beans, moze byc wersja Tesco w sosie chilli, albo mieszane fasolki w sosie, np. black eyed peas + zwykle baked beans)
boczek (ewentualnie parowki)
cebula

Cebulke i boczek podsmazamy na patelni, jesli zamiast boczku wrzucamy parowki, to kroimy je i smazymy tez. Wlewamy do tego fasole (jak patelnia jest za mala, to mozna przelac do rondelka), mieszamy, zeby sie nie przypalilo i podgrzewamy. W wersji kalorycznej (zaproponowanej przez moja angielska kolezanke, Marie) posypujemy to startym zoltym serem (rozpusci sie fajnie i zrobi sie sos pomidorowo-serowy). Maria oczywiscie zaproponowala rowniez, ze mozna to podawac z frytkami, ale darujmy sobie. Zgodze sie tylko na tosta - taka polska wersja beans on toast.

Żródło

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz