Skladniki:
Kotlety wolowe (ja kupuje steki z Angusow, jak sa duze, to kroje)
Musztarda
Boczek (jak nie mam, to uzywam bekonu)
Grzybki (suszone lub marynowane)
Ogorki kiszone lub konserwowe
Cebula
Mieso na noc mocze w zalewie: ocet, woda, listek laurowy, ziele angielskie (gotuje, potem studze i zalewam mieso).
Nastepnego dnia kotlety rozbijam tluczkiem do miesa i smaruje jakas odpowiednia przyprawa.
Nastepnie kazdy kotlet smaruje musztarda.Na kazdy kotlet klade plaster boczku (lub bekonu jak ponizej).
Na brzegu ukladam: ogorka (jak duzy, to pokroic w cwiartki), grzybka (jesli suszony, to uprzednio namoczyc) i piorko lub cwiartke cebuli).Brzegi zakladam do srodka, calosc zwijam w rulonik i zapinam wykalaczkami.Zrazy posypuje lekko maka i przesmazam na oleju. Potem wkladam do rondelka, zalewam woda i dusze do miekkosci (do wody mozna dorzucic listek laurowy, ziele angielskie i troche vegety).
Podaje z kasza gryczana, jakas surowka albo ogorami kiszonymi i sosem chrzanowym.
Sos chrzanowy robie tak: odlewam wode z duszenia, dodaje pol sloiczka chrzanu, zabielam smietana lub jogurtem. Jak ktos woli gesty, to mozna smietane wymieszac z maka, ale bedzie bardziej tuczace.
Źródło
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz