wtorek, 12 sierpnia 2008

Pavlova

Skladniki:
5 bialek
szczypta soli
200 g cukru pudru
lyzka maki kukurydzianej
lyzka octu (winnego) (nie mialam, dalam ryzowy)
300 ml smietany kremowki
cukier do smietany wedle uznania, owoce do dekoracji

Bialka ubij z sola na sztywna piane. Powoli dodawaj cukier i miksuj, az piana bedzie lsniaca. Dodaj make kukurydziana i ocet i dobrze wymieszaj. Wlej do blaszki wylozonej papierem do pieczenia. Chwile zapiecz w 140 stopniach, a potem piecz w 110 stopniach przez dwie godziny. Zostaw w piekarniku do wystygniecia!
Smietane ubij z cukrem (dodalam tez troche waniliowego). Wyloz na bezowy blat, udekoruj owocami (w moim przypadku maliny, posypalam tez starta gorzka czekolada).
Beza w Pavlovej jest z zewnatrz chrupiaca, a w srodku mokra i ciagnaca.

Źródło

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz