Skladniki:
5 zoltek
500 ml smietany kremowki (whipping cream)
pol laski wanilii
45 g cukru (dodalam polowe tego co u Pascala i bylo za slodkie, wiec mysle, ze tyle starczy)
lyzka miodu
brazowy cukier do posypania
Zoltka wymieszaj z cukrem i miodem na kogel mogel. Do masy powoli dolewaj smietanke i caly czas ubijaj (mikserem). Rozetnij laske wanilii i wyskrob nasionka. Wrzuc do masy razem z laska. Wstaw na godzine do lodowki. Po godzinie wyjmij laske, mase rozlej do miseczek. Postaw na blaszce, do ktorej wlej wode do 3/4 wysokosci miseczek. Wstaw do piekarnika rozgrzanego do 160 stopni i piecz przez 25 minut. Gotowy creme brulee po wstrzasnieciu faluje jak galaretka.
Creme wystudz, a nastepnie posyp (szczodrze) brazowym cukrem. Wstaw do piekarnik z opcja grill i zapiecz az do skarmelizowania cukru. Pycha!
Źródło
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz