Skladniki:
Piersi z kurczaka lub poledwica cieleca
Musztarda Dijonska
Szynka
Zolty ser w plasterkach
Przyprawy
Maka, jajko, bulka tarta
Cordon Bleu mozna zrobic niekoniecznie z kurczaka, tylko np z poledwicy cielecej - tak sie robi oryginalnie w Szwajcarii. Na Wyspach o cielecine trudno, wiec pozostaje wersja kurczakowa.
Kotlety rozbijamy, moczymy w mleku, nacieramy czosnkiem i przyprawami. Kotlet smarujemy musztarda dijonska, kladziemy na nim plasterek szynki i plasterek zoltego sera (ementalera). Kotlet zawijamy (lub skladamy w ksiazeczke), jesli trzeba spinamy wykalaczka. Nastepnie panierujemy w mace, jajku i bulce tartej i smazymy na oliwie.
Podajemy na przyklad z ziemniaczkami i kukurydza na cieplo.
Kukurydze na cieplo robi sie jak marchewke z groszkiem: rozpuscic w rondelku lyzke masla, na to wrzucic kukurydze, posypac maka, podlac woda i dobrze wymieszac.
Smacznego!
Żródło
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz