czwartek, 21 czerwca 2007

Ryz dla Buhaja

Skladniki:
Ryz
Cebula
Czosnek
Przyprawy (szafran, curry, kurkuma lub papryka)
Mrozony groszek
Tarty zolty ser
Jogurt naturalny

Smazymy na szklisto cebulke z dodatkiem czosnku.

Przekladamy do rondelka, wsypujemy ryz, zalewamy woda i dodajemy jakas kolorowa przyprawe (szafran, curry, kurkume lub papryke).

Wrzucamy do tego mrozony groszek. Jesli nie mamy mrozonego, to wrzucamy konserwowy, ale wtedy trzeba zaczekac, az ryz wciagnie wode.

Lakoma ryz gotuje po babciowemu, to znaczy jak woda z ryzem zaczyna bulgotac, to przykrywa garnek pokrywka, zawija w lniana sciereczke i chowa pod koldre.

Do gotowego ryzu dodajemy utarty zolty ser i dobrze mieszamy. Jesli ryz jest jeszcze goracy, to serek sie fajnie rozpusci.
Jesli dla kogos ryz jest wciaz zbyt suchy, to mozna dodac lyzke jogurtu naturalnego.

Ryz mozna podawac do dan miesnych, lub jesc sam. Mozna wrzucic do niego krewetki, albo kurczaka pocietego w kostke i przysmazonego. Mozna podawac z jakas osobna salatka, mysmy zjedli z salatka z ogorkow kiszonych, ktora nam zostala z poprzedniego dnia.

Salatka z ogorkow kiszonych: ogorki kroimy w plasterki i wrzucamy do nich pokrojana cebulke ze szczypiorem (tutaj sie to nazywa spring onion, a w Polsce nie mam pojecia).

Smacznego!

Żródło